weboldal konfigurálás

Arany középút a hatásos weboldalhoz

A modern vállalkozások számára a digitális jelenlét elengedhetetlenné vált és egy jól felépített weboldal rendkívül fontos eszköz lehet a siker eléréséhez. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy milyen alapvető elemekre van szükség egy jó minőségű, kezdő weboldal létrehozásához. Természetesen az alábbiakban leírt összeállításnál vannak egyszerűbb megoldások, azonban azok által nyújtott ügyfélélmény, a weboldal marketing hatékonysága, fejlesztési lehetőségei, biztonsága korlátozottabb lehet.

egyetlen bemutatkozó oldal

Egy kis cég vagy egy egyénivállalkozó sok esetben minimális webes megjelenéssel indul, amelynek elsődleges célja, hogy „nekem is legyen weboldalam”. Ez egy fontos lépés a vállalkozás életében, de sok esetben csak próbának indul. Általában kevés tartalmat kell megjeleníteni, de mindenképpen elvárás, hogy a weboldal rendezett legyen, mobilbarát és figyelemfelkeltő. Egy rövidke bemutatkozó weboldalt már 70.000 forint nettó költségből is elkészíthető 2024-ben.

hatásos megjelenés 10-12 oldalon

Ha egy bemutatkozó weboldalnál többet szeretnénk, akkor ezt sokszor konkrét igények és ambíciók indukálják. Az igények sok forrásból táplálkozhatnak. A weboldal látogatóinak ügyfélélménye minden esetben elsődleges, így a reszponzív megjelenés, a minőségi tartalom és design elengedhetetlen a weboldal készítése során. Egy másik fontos lépés a weboldalt készíttető vállalkozás esetén, ha ő maga szeretné a tartalmat szerkeszteni, frissíteni. A harmadik meghatározó igény a kíváncsiságból táplálkozik: mennyien nézegetik a weboldalamat? Erre az esetre is megnézünk egy konkrét példát, amelyet 2024-es árakon számolva nettó 300.000 forintból lehet megvalósítani.

Egyetlen bemutatkozó oldal.

A legegyszerűbb weboldal esetén is elengedhetetlen, hogy saját domain név, tárhely legyen, illetve a mobilbarát megjelenítés. A bemutatkozó weboldal általában olyan információt tartalmaz, amelyek ritkán változnak, mint a vállalkozás szolgáltatási köre, referenciák illetve kapcsolati adatok. Ennek megfelelően az oldalt el lehet készíteni statikus módon, azaz HTML kóddal.

Természetesen egy kapcsolati űrlap jól jön az oldalon, hogy az impulzív látogatók azonnal üzenetet tudjanak küldeni. A weboldal igényes megszerkesztése, minőségi grafikai és képelemek használata, egyedi arculati kialakítás, illetve a tömör, jól strukturált leírások adják az alapot. A jó felépítésű és megjelenésű weboldalakat a látogatók bizalommal keresik fel.

Néhány technikai részlet még fontos, amely a weboldal működését teszi biztonságossá. Mindenképpen legyen biztonsági mentés és SSL tanúsítvány a weboldalhoz. Az egyszerű SSL tanúsítványok akár ingyenesen is elérhetőek, csak a beállításukról kell gondoskodni. Az SSL tanúsítvány hiánya a legtöbb böngésző esetén azt eredményezi, hogy a domain név megjelenítése előtt, a címsorban kiírja, hogy „Nem biztonságos” vagy áthúzott piros lakattal jeleníti meg a biztonsági problémát.

2024-ben 70.000 forint nettó áron a fenti weboldal általában már elkészíthető. Az ár nem tartalmazza a domain név regisztráció éves díját, a tárhelyszolgáltatást, arculattervezést, illetve a fizetős SSL tanúsítvány árát.

Hatásos megjelenés kicsiben

Egy weboldal, amely néhány oldalt tartalmaz, 150.000-200.000 forintból is összeállítható a 2024-es árakat figyelembe véve. Az alábbiakban a minimumnál egy kicsit bővebb szolgáltatásokkal rendelkező weboldalt nézünk át, amely hozzávetőleg nettó 300.000 forintból valósítható meg. Az oldal természetesen mindazt tudja, mint az előzőekben bemutatott egyoldalas bemutatkozó weboldal, bár ebben az esetben már dinamikus platformot veszünk alapul és egy WordPress-ben készült weboldalt vizsgálunk meg.

A WordPress weboldal alatt saját tárhelyre, saját domain névvel regisztrált oldalt értünk és olyan prémium sablont használhatunk a megjelenítéshez, amely egyedi megoldásokat is támogat, azaz apró elemekből építhető fel egy-egy oldal. A prémium sablonok nem csak az egyedi felépítést támogatják, hanem grafikus felületet is biztosítanak a tartalom szerkesztéséhez, így ha valakinek kedve van hozzá, akkor kisebb-nagyobb módosításokat maga is elvégezhet a weblapon.

A WordPress oldalak prémium sablonnal már alkalmasak részletes keresőoptimalizálásra, így a jól megírt tartalommal hatékonyan növelhetjük a látogatók számát. A hatékonyság méréséhez statisztikákat tudunk megtekinteni a Google Analytics és a Google Search Console segítségével, amelyek a kezdeti beállításokat követően a weboldal tulajdonosának sok hasznos információval szolgálhatnak. Mindkét szolgáltatás ingyenes. A keresőoptimalizálást segítő bővítmény is része a weboldalnak, így a fejlesztő és a tartalomszerkesztő is iránymutatásokat kaphat egy-egy oldal minőségéről.

Technológiai háttér

A weboldal technológiai háttere ebben az esetben már jóval összetettebb, mint egy statikus oldalé, adatbázisra, dinamikusan futó kódokra és tartalmi elemekre egyaránt szükség van. Az összetettség egyben sérülékenységet is jelent, így a biztonsági mentések kiemelt szerepet kapnak. A tárhelyszolgáltató biztonsági mentései mellett érdemes saját mentést is készíteni. A mentések egy bővítménnyel kezelhetőek, az elmentett fájlokat pedig akár a Google Drive-on is tárolhatjuk.

Egy jó minőségű sablon képes a jogi követelmények egy részének a kezelésére, így a sokak számára ismerős cookie-elfogadást és adatkezelési tájékoztatót (az adatkezelési tájékoztató megírását a fenti ár nem tartalmazza). A sablonok általában alkalmasak blogok, képgalériák kezelésére is, így ezekből már néhány indulóoldalt tartalmazhat a weboldal kialakítása.

Ha a fentieken túl további szolgáltatásokat szeretnénk, akkor az már nem valószínű, hogy belefér a 300.000 forintos nettó keretbe A többletszolgáltatások 20.000-100.000 forint közötti árú bővítményekkel oldhatóak meg. Szerencsére, a weboldal megfelelő karbantartás és folyamatos frissítés esetén alkalmas a későbbi bővítésre. Ha például többnyelvűvé szeretnénk tenni az oldalt, előfizetéseket szeretnénk értékesíteni vagy időpont foglalási rendszert szeretnénk kialakítani, akkor ezt nem kell feltétlenül az első körben megtenni, az későbbre is halasztható. A WordPress oldal jó alap lehet egy közepes méretű webáruház kialakítására is, bár az előzőekben felsorolt többletfunkciókhoz mindenképpen több bővítményre lesz szükség, így a költségek növekedni fognak.

Grafikai tervezés
grafikai tervezés

Digitális sablonok tervezése fényképekhez.

ati-art webdesign
webdesign & grafika